BLOG


Terug

Vijftig tinten grijs in de advocatuur en het notariaat

Deel 1: BINDEN EN BOEIEN

Wie een erotisch verhaal verwacht kan stoppen met lezen.
Wie echter geboeid is door de titel, bind ik graag aan me.

Geen erotisch getint verhaal dus. Ook geen verhaal over anciënniteit en eerbied voor grijze haren. Wat dan wel? Een verhaal met een moraal. Over 50 tinten van eigenaardigheden die plaatsvinden in de advocatuur en het notariaat. Over aan den lijve ondervinden wat met je billen bloot gaan kan betekenen en over een meester die graag de zweep hanteert. Een waar gebeurd verhaal over een jonge jurist met een missie: de beste worden in zijn vak.

Thijs kwam wat later het kantoor binnen op donderdag. De avond daarvoor had hij tot tien uur op kantoor gezeten. Zijn stuk moest af want dat had hij aan zijn baas beloofd. Die was al op tijd naar huis gegaan voor een etentje met vrinden. In zijn postvak vind Thijs zijn stuk. Volledig bekladderd met rode pen en het woord “FOEI” erboven geschreven in rode letters. Hilarisch! Thijs barstte in lachen uit. Iemand van zijn collega’s moet het extra exemplaar van de printer hebben gepakt vanmorgen toen hij er nog niet was en het beklad hebben.Wat een goede grap van ze. Hij ziet er de humor wel van in. Zijn collega’s wisten immers hoeveel bloed, zweet en tranen dit meesterwerk hem gekost had. Op zoek naar de daders en een kop koffie loopt Thijs naar zijn buro en opent zijn e-mail. Hij ziet als eerste een mail van zijn baas met het vriendelijk doch dringend verzoek om naar diens kantoor te komen. Nietsvermoedend gaat Thijs de kamer binnen en gaat zitten. Wat schetst zijn verbazing? Niet zijn collega’s maar zijn baas is de “dader”. In de tien minuten die daarop volgen zit Thijs verslagen en verdoofd op zijn stoel. In een tirade van woorden vertelt zijn baas hem haarfijn dat hij er niets van begrepen en gebakken heeft. Tot de grond toe afgefakkeld en zonder enig greintje over te hebben van zijn zelfvertrouwen verlaat hij de “rode kamer van pijn”. In staat om op dat moment te reageren was Thijs niet. Volkomen uit het veld geslagen gaat hij terug naar zijn buro. Zichzelf afvragend: “is dit nu waarom ik voor dit vak heb gekozen, is dit nu wat ze bedoelen met leren door vallen en opstaan?”. Het huilen staat hem nader dan het lachen maar dat kan hij hier op kantoor niet laten zien. Wat zullen zijn collega’s en zijn secretaresse anders wel niet over hem zeggen. Laat staan zijn baas. Of de andere partners of maten binnen kantoor. De show must go on. Schouders eronder en doorgaan. Het is op ieder kantoor wel iets, toch….?”

Voor veel (jonge) advocaten en kandidaat-notarissen is dit verhaal helaas geen fictie maar werkelijkheid. In de uitoefening van je vak als een kleuter behandeld worden in plaats van als een volwassene met een meestertitel. Als een klein kind in de hoek worden gezet. Deze young professionals ondergaan hun “straf” omdat ze toch graag op dat kantoor willen blijven werken. Ze willen carrière maken en zichzelf bewijzen. Op zoek naar een stukje zekerheid raken ze zichzelf op den duur volledig kwijt. Met als idee: als ik nu tegen mijn baas in ga mag ik vast niet blijven. Dus ze houden hun mond maar onder het motto “het zal er wel bij horen”. Met in hun achterhoofd dat het een soort van test is: “misschien zorgt deze soort van ontgroening en vernedering op kantoor wel voor een betere band met mijn baas”.

Herkenbaar? Lees dan verder. Heb je er niets in herkend dan is de rest van mijn verhaal niet voor jou bestemd.

Ben jij een (jonge) jurist en zou je je baas er van willen overtuigen dat het anders kan? Laat hem of haar dan de volgende tips lezen.

Ben jij als advocaat, notaris of andere juridische werkgever tot hier gekomen met lezen? Gefeliciteerd, dan ben jij een werkgever met een open mind naar de toekomst, en ben je vast nieuwsgierig naar mijn praktische tips.

Wil jij weten hoe je op een positieve manier personeel kunt binden en boeien aan je kantoor?

1. neem de tijd om de talenten die jij in dienst hebt – de juristen van de toekomst! – te begeleiden. Altijd last van de waan van de dag, drukke praktijk en geen tijd? Tijd is een kwestie van prioriteit….

2. geef aandacht aan jouw professionals; toon oprechte interesse. Informeel bij een kop koffie of een keer een (vrijdagmiddag) borrel.

3. ga zelf met je billen bloot in plaats van billenkoek uit te delen of met de figuurlijke zweep over je personeel te gaan. Vertel jouw verhaal aan de (jonge) mensen die het vak nog moeten leren. Van jouw fouten kunnen ze leren wat vallen en opstaan betekent. En dat fouten maken voor hen nodig is om uit te kunnen groeien tot de juridische professionals die jij graag in dienst hebt. Stevige juristen die niet alleen goed zijn in hun vak maar zich persoonlijk ontwikkelen door vallen en opstaan. Vallen en opstaan. Vallen en opstaan.

De moraal van dit verhaal moge duidelijk zijn: binden en boeien van juristen doe je met aandacht, je kwetsbaar opstellen en positiviteit!

WAARVAN AKTE

Copyright Meesterlijk Contact 2015

ST!R
Algemene voorwaarden