BLOG


Terug

Awaken your sleeping beauty

Ik houd van sprookjes. Jij ook? Het sprookje van Doornroosje vergelijk ik graag met mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. In de juridische wereld was ik namelijk in slaap gesust. Na door de nodige doornstruiken te zijn gegaan (mijn burn-out), werd ik weer wakker gekust. Ik opende mijn ogen en ging dromen over een nieuwe toekomst. Mijn droom: andere professionals helpen om weer of met meer plezier hun vak uit te oefenen.

Reis met me mee terug in de tijd. Het begon met een gevoel dat je misschien herkent; je zit niet lekker in je vel en de flow is er op de een of andere manier uit. Je bent jezelf gaandeweg beetje bij beetje steeds meer kwijt geraakt. In mijn tijd als kandidaat-notaris was ik mezelf behoorlijk kwijt. Doordat ik jarenlang bezig was met het voldoen aan verwachtingen. Aan de verwachtingen van anderen. Mijn vuurtje was uit, letterlijk en figuurlijk.

In deze blog deel ik mijn verhaal met jou.
Om jou aan te moedigen om ook jouw ‘slapende schoonheid’ wakker te kussen.

Spiegel 

Als kandidaat-notaris werkte ik jarenlang ‘met mijn hoofd’ en maakte ik de meeste keuzes op basis van (gezond) verstand. Stiekem voelde ik dat ik mijn hart niet helemaal volgde, terwijl ik juist dichter bij mijn gevoel wilde komen in alles wat ik deed. Deze behoefte en mijn interesse in persoonlijke groei nam toe. En laat dat in de juridische wereld nou net niet vanzelfsprekend zijn.

De spiegel die de coach en de training me voorhielden bleken het startpunt van de zoektocht naar mijn ‘why’
Het gevoel dat mijn loopbaan op dat moment niet helemaal klopte, zorgde ervoor dat ik al voor mijn burn-out op zoek ging naar een coach voor juristen. Ik vond er slechts één. Dat klikte niet, dus zocht ik verder. Via via kwam ik in contact met een andere coach; met hem ging ik van start. Toen ik hem na het traject vroeg ‘hoe nu verder?’, tipte hij me deel te nemen aan een training. Door dit traject en deze training, ontdekte ik dat ik me jarenlang vereenzelvigd had met mijn beroep. Mijn identiteit was bepaald door mijn werk. ‘Maar het vak dat je uitoefent is toch niet wie je bent?’, werd mij gevraagd. De spiegel die de coach en de training me voorhielden bleken het startpunt van de zoektocht naar mijn ‘why’.

Wereld voor me open

Dankzij die spiegel liep ik maanden later met nieuwe levenslust en energie het notariskantoor waar ik werkte binnen. Ik weet nog goed dat ik tegen de HR-adviseur zei: ‘ik ben er weer!’. Dat voelde goed! Het vuurtje in me was weer aangewakkerd. Wat nog ontbrak was het antwoord op de vraag wat me precies in slaap had gesust. Was het mijn rol als kandidaat-notaris of de omgeving; het kantoor? Een tijdelijke zijstap naar de Rabobank bracht me het antwoord: het was het vak. Ik hakte de knoop definitief door; ik ging niet verder met mijn carrière als kandidaat-notaris.

Ik werkte te veel met mijn hoofd en te weinig vanuit mijn hart
Het opgeven van mijn loopbaan in de juridische wereld was, na 15 jaar investeren in kennis, tijd en vakmanschap, niet makkelijk. En bovendien had ik geen idee wat ik dan wél wilde. Waarom was ik rechten gaan studeren en dat vak in gestapt? Ik ontdekte al snel dat de rol bij de Rabobank ook niet paste bij wat mij drijft. Ik werkte wederom te veel met mijn hoofd en te weinig vanuit mijn hart (ik werkte vooral hard, maar niet vanuit mijn hart ;-). Toch heeft die periode me veel gebracht. Er ging namelijk een andere wereld voor me open. De wereld van persoonlijke ontwikkeling, coaching en het begeleiden van teams. Tot mijn verbazing was daar bij de Rabobank veel aandacht voor!

Voor het eerst in mijn leven wìst ik, dit is wat ik te doen heb:
mensen leren hoe ze op een andere manier kunnen werken.

Mijn collega’s en ik werkten met een trainer aan de ontwikkeling van ons team. Veel collega’s keken niet echt bepaald uit naar deze teamtraining. Ik was meestal die enige die vol enthousiasme zei ‘hè fijn, we mogen weer werken aan in plaats van in het team’. Het traject en met name de trainer inspireerde me. Tijdens een van die trainingen gebeurde er iets wonderlijks. Voor het eerst (!) in mijn carrière dacht en voelde ik: wat hij doet kan ik ook! Sterker nog: dat kan ik beter. Dit had ik in heel mijn werkende leven nog niet ervaren. Als jurist had ik altijd een bepaalde onzekerheid en twijfelde ik vaak of wat ik deed ‘goed genoeg was’. Dus ik besloot: dit is wat ik te doen heb. Mensen leren hoe ze op een andere manier kunnen (samen)werken en het beste uit zichzelf (en elkaar) kunnen halen. 

Het besef dat ik zelf de regie in mijn leven terug kon nemen groeide. Het contract bij Rabobank eindigde en voor ik het wist zat ik in het vliegtuig naar Londen voor een 10-daagse opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP). Tijdens die opleiding deed ik een visualisatie oefening en zag ik mezelf aan het werk in mijn eigen praktijk. Eenmaal thuis vond de jurist in mij dat toch nog een beetje dunnetjes. Ik kon toch niet zomaar het bordje coach op mijn deur spijkeren? Dus een opleiding ‘coaching voor professionals’ bij School voor Coaching volgde. De eerste (proef)cliënten ook en mijn coachpraktijk werd realiteit.

Oog voor de mens achter de meester

Maar voor het zover was, was de zoektocht naar mijn ‘why’ nog niet voorbij. Tijdens het schrijven van mijn ondernemersplan werd me de volgende vraag gesteld: ‘je bent straks de 6041e coach in Nederland, hoe onderscheid jij je van je concullega’s?’ Ik was blij met die vraag, want op dat moment realiseerde ik me dat mijn onderscheidend vermogen als ondernemer niet alleen gebaseerd moest zijn op mijn kennis en ervaring als jurist, maar vooral ook uit mijn hart moest komen. In mijn ogen was er in al die jaren dat ik werkte als jurist veel te weinig aandacht voor het menselijk aspect. Daar wilde ik verandering in brengen! Ik besloot me als coach te richten op de juridische professional door oog te hebben voor de mens achter de meester. Zo werd Meesterlijk Contact op 14 oktober 2014 geboren.

Mijn loopbaan als jurist voelde als een gouden kooi. En: de sleutel van die kooi had ik zelf in handen.
Mijn sprookje, het na jaren van ‘doen zoals het hoort’ weer wakker worden door het volgen van mijn droom, liet me ervaren dat werkgeluk voor mij samenhangt met een vuurtje dat in me brand. Waarom doe ik wat ik doe en sta ik daar nog steeds achter? Werkgeluk betekent voor mij ook vrijheid. Ik bepaal zelf wanneer ik werk, waar ik werk en met wie ik werk. Dat geeft ontzettend veel energie! De 1 op 1 gesprekken met coachees, het begeleiden van teams en adviseren van kantoren passen mij bijvoorbeeld heel goed. Toen dat tijdens corona niet kon, moest ik omdenken; wat kan nog wel? Zo bedacht ik onder andere een nieuwe online training ‘werken met zintuigen’.

Ook het aanspreken van mijn creatief vermogen en het niet blijven hangen in de (on)mogelijkheden, zorgen ervoor dat ik me vrij en dus gelukkig voel. Het aantal werkuren staat, wanneer ik doe wat bij me past, los van mijn energiebalans. Voor mijn burn-out werkte ik 24 uur per week, nu soms het dubbele. Het gaat erom dat ik energie van mijn werk krijg, in plaats van dat het energie kost.

From Force to Fun | Dancing to you Inner Tune

Ik leerde dat ik die energie heb als ik me volledig bewust ben van wat ik doe en waarom. Ik heb lang gevoeld en stiekem ook geweten, dat mijn loopbaan in de juridische wereld niet helemaal klopte. Maar als je er niet precies de vinger op kunt leggen waarom, is het verdraaid lastig om uit die negatieve spiraal te komen. Ik ging regelmatig met een sik naar mijn werk en sprak soms met mijn leidinggevende over het feit dat ik niet helemaal gelukkig was in de rol als kandidaat-notaris. Het gevolg: ik ging nóg harder werken. Ik forceerde mezelf. De lat moest nóg hoger. ‘Gewoon even doorzetten, dit is vast een fase en hoort er vast bij’, was mijn gedachte.

Ik weet nu beter. Als je jarenlang danst naar iemand anders’ pijpen, of op iemands anders muziek, krijg je op enig moment de rekening gepresenteerd. Het is dus van het grootste belang dat je leert dansen op je eigen muziek. Vind jouw ’tone of voice’ en maak bespreekbaar wat jij nodig hebt om te floreren in je vak. Als je doet waar je goed in bent en blij van wordt, wordt werken zelfs leuk! Dat gun ik jou ook!

Anders gezegd. Zit jij niet lekker in je vel. Heb je het gevoel steeds te moeten voldoen aan normen en verwachtingen die jou compleet leegzuigen in energie? Ben je klaar met alleen maar nog harder gaan werken en ben je toe aan meer plezier in je werk? Ga ontdekken wat jouw ‘inner tune’ is. Daar ligt jouw sleeping beauty op je te wachten, tot het moment dat jij hem/haar wakker kust en hij/zij weer vrolijk dansend door het leven kan!

Vijf tips voor het wakker kussen van jouw slapende schoonheid

  1. Bekijk de TedTalk ‘Start with why’ of lees het boek van Simon Sinek: Start with why.
  2. Ga daarna verder met zelfonderzoek door het maken van gratis online tests op websites zoals carrieretijger.nl, www.123test.nl en www.discfactor.nl/gratis-disc-test/. Dit geeft inzicht in jezelf en je gedrag.
  3. Van de Amerikaanse Brené Brown leerde ik hoe sterk het is om kwetsbaar te zijn. Haar kennis is wetenschappelijk onderbouwd, dat paste goed bij mijn behoefte aan feitelijke kennis. Bekijk haar TedTalk  De kracht van kwetsbaarheid of lees een van haar boeken: ‘De kracht van kwetsbaarheid’ of  ‘De moed van imperfectie’.
  4. Laat je niet alleen leiden door trainingen en opleidingen die in jouw vakgebied of voor jouw werkgever voor de hand liggen. Deze trainingen zijn vaak kennis gerelateerd en brengen je op persoonlijk vlak niet altijd wat jij nodig hebt om op het gebied van werk in lijn te blijven met jezelf en/of een stevige professional te worden.
  5. Tot slot de allerbelangrijkste tip: wat je ook doet en waar je in je carrière ook staat; ben eerlijk naar jezelf. Blijft het gevoel dat wat je doet niet helemaal klopt aan je knagen of zit je niet lekker in je vel? Praat er met iemand over. Openheid naar familie of vrienden kan al helpen. Nog beter: ga op zoek naar een onafhankelijk persoon die jou de spiegel voor kan houden. Bijvoorbeeld een coach of psycholoog die jou helpt om te denken en handelen buiten de door jou reeds gebaande paden.

Je hoeft niet te wachten op een burn-out 😉

Elke topsporter heeft een coach. Niet omdat hij of zij het in die sport niet goed doet, maar omdat hij of zij het beste uit zichzelf wil halen. Een topsporter huurt een coach in zodat er een onafhankelijk iemand vanuit de zijlijn meekijkt naar je prestaties. En: iemand die deze topsporter (nog meer) laat floreren. Wat ik hiermee wil zeggen: je kunt natuurlijk door de doornstruiken blijven ploegen net als ik, maar dat kan ook anders. Het is niet per se nodig om op een burn-out te wachten voordat je hulp zoekt om het vuurtje in jou weer aan te wakkeren ;-).

Het vinden van mijn ‘why’ voelde als een sprookje. Het betekende het uitkomen van een droom. Als coach heb ik ervaren dat ieder mens zijn eigen sprookje kan (her)schrijven. Daar wil ik jou graag bij helpen. Als jij het lef hebt om je eigen ‘slapende schoonheid’ wakker te kussen dan kun jij jouw droomcarrière creëren. Daar ben ik van overtuigd. Door wie laat jij jezelf een spiegel voorhouden?

 _______________________________________________________________________

Over Tamara

Meesterlijk Contact is opgericht door mij, Tamara Willemse-Swagemakers. Waarom? Omdat ik alle kennis en (levens)ervaring die ik heb opgedaan na mijn burn-out, wil gebruiken om andere professionals te helpen om met meer plezier hun vak uit te oefenen. Door mijn kennis en ervaring te delen help ik jou om meester te worden over je zelf. Over je werk. Over je leven. Zodat jij de regie hebt of krijgt en je vanuit jouw talent en kracht je vak uit kunt oefenen. Ik ben een professionele coach met jarenlange ervaring in de juridische dienstverlening. Ik weet uit eigen ervaring hoe het eraan toegaat in de zakelijke wereld. En ik weet ook dat veel mensen die daarin werken zich niet gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Zichzelf niet kunnen zijn in hun rol. Maar de mensen maken het vak. Daarom heb ik oog voor JOU, de mens achter de meester, de professional in zijn of haar vak! Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bel naar 06-12557140 of mail naar info@meesterlijkcontact.nl.

ST!R
Algemene voorwaarden