BLOG


Terug

Be the change you want to see in the world

Inspirerende en wijze woorden door niemand minder dan Mahatma Ghandi:
“You must be the change you want to see in the world.”

Welke verandering ik graag zou willen zien in de wereld?
Dat er meer aandacht komt voor het menselijk aspect binnen de zakelijke dienstverlening.
Dat is waarom ik Meesterlijk Contact heb opgericht: ik coach en train juridische en andere professionals met oog voor de mens achter de meester.

Waarom zou je eigenlijk willen veranderen? Ik weet intussen uit eigen ervaring en wat ik zie in mijn praktijk dat er maar 2 redenen zijn waarom mensen veranderen: uit ambitie of noodzaak.

Hoe ik dat zo zeker weet? Daar vertel ik je graag meer over. Ik neem je mee naar het jaar 2010. Ik ben op dat moment als kandidaat-notaris werkzaam. Deze rol vervulde ik sinds het jaar 2000. Gedurende 11 jaar lang heb ik me uit de naad gewerkt om notaris te kunnen worden. Dat was mijn stip op de horizon.

De studie notarieel recht volgde ik 1 dag in de week terwijl ik de andere 4 dagen al in de praktijk werkte. Vervolgens heb ik de beroepsopleiding gevolgd en met succes afgerond. De eerste jaren werkte ik 5 dagen per week. Het was hard werken maar ik had ook veel plezier. De eerste verandering deed zijn intrede  toen ik mijn eerste kind kreeg. In plaats van 5 dagen ging ik 4 dagen per week werken. Althans, ik werd betaald voor 4 dagen, maar deed het werk van 5 dagen in 4. Na de geboorte van mijn tweede kind voelde de balans werk-privé definitief niet meer ok. Ik propte alle leuke dingen die ik wilde doen met mijn kinderen in die ene dag dat ik niet hoefde te werken. Toen ik voor mezelf toe durfde te geven dat dat niet ok voelde, gaf ik aan dat ik vanaf dat moment nog maar 3 dagen per week wilde werken. Dat kon, maar ik nam daarmee wel het risico dat ik op termijn niet meer terug kon naar 4 dagen. En het was, mede daardoor, niet zeker dat ik ooit nog notaris zou worden. Op dat moment was er voor mij maar 1 ding belangrijk en dat was een betere balans ervaren, dus de “risico’s” nam ik op de koop toe. Vervolgens bleek dat ik op dat kantoor geen notaris meer zou worden. Ik raakte in gesprek met een ander kantoor dat mij de kans bood om de overstap te maken. Met wellicht in de toekomst de mogelijkheid van toetreding tot de maatschap en alsnog notaris worden. Maar dan moest ik mezelf wel bewijzen….

Mijn ambitie was nog steeds hetzelfde. Mijn stip op de horizon was niet veranderd. Toch merkte ik vooral in de laatste jaren dat ik werkzaam was in mijn rol, dat ik steeds vaker begon te twijfelen en mezelf afvroeg: “ben ik de juiste persoon op de juiste plek?”, “waarom doe ik dit werk, wat is mijn toegevoegde waarde”, “waarom wordt ik niet gewaardeerd om wie ik ben en wat ik doe?”? Er waren dagen dat ik in mijn element was en plezier beleefde aan mijn vak, maar er waren ook veel dagen dat dat niet zo was. Bezieling ervaren door de rol die ik vervulde als kandidaat, dát was wat ik wilde.
Het gevoel hebben dat ik iets nuttigs deed, dat mijn bijdrage op kantoor er toe deed. Waarom had ik in hemelsnaam dit vak gekozen als ik mijn ei er niet in kwijt kon?
Toch was opgeven geen optie. Ik vroeg mezelf af wat het toch was dat maakte dat ik niet blij werd van mijn werk en maar maakte mezelf daarnaast van alles wijs. Het is overal wel iets, toch? Gewoon even volhouden. Het zou vast wel weer beter worden. Misschien had ik wel een mid-life crisis. En ik had niet voor niets al die jaren keihard gewerkt en zoveel tijd en energie in dit vak gestopt. Ik wilde notaris worden, toch? Dus opgeven, no way.

Tot het moment in oktober 2010. Ik zat achter mijn computer en wist niet meer wat ik daar eigenlijk deed. Hoe ik op kantoor gekomen was, kon ik me niet herinneren. En ook niet wat ik moest doen.
De stempel die er door de huisarts en bedrijfsarts werd geplakt op mijn ervaring: burn-out.
Lekker dan. Daar zit je dan, thuis. Eindelijk had ik even niets dat moest, ik had tijd om eindelijk weer eens een boek te lezen maar ik kreeg geen letter gelezen. Me concentreren lukte niet.

Een traject volgde. Ik zocht zelf een coach. En later ging ik zelf op zoek naar een training die mij verder zou helpen. Dit zou een life changing experience voor mij blijken te zijn. Waarom? Omdat ik ontdekte wat mijn talent was. Ik kreeg inzicht in mijn persoonlijke kwaliteiten, valkuilen, drijfveren en motivatoren.
En tijdens deze training wist ik ineens: dit is waar ik goed in ben en waar ik blij van wordt. Dit is mijn missie. Daar is het zaadje geplant voor mijn bedrijf Meesterlijk Contact.

Als ik er nu op terugkijk is mijn conclusie dat er gedurende alle jaren die ik werkzaam was in het notariaat heel veel tijd en geld en energie (door de kantoren en mij) is gestoken in mijn ontwikkeling als jurist. Maar niet in mijn ontwikkeling als mens. En dat is precies waar het mis ging. Ik vond altijd dat er te weinig aandacht was voor mij als mens. Dat beeld werd nu bevestigd.

Een belangrijk besluit volgde. Het roer moest om.

In plaats van een jurist die plezier probeerde te halen uit de mensgerichte benadering naar klanten
werd ik een mensgerichte coach die juristen begeleid om plezier te halen uit hun vak.

Zo ziet “be the change you want to see in the world” er dus voor mij uit.
Ik sta (juridische) professionals met raad en daad bij om ze zich te laten ontwikkelen als mens. Zodat ze kunnen excelleren als professional. En de topsport kunnen leveren die dagelijks van ze gevraagd wordt.

Graag geef ik je de volgende 3 tips:
1. In welke rol je ook zit, weet dat je altijd een keuze hebt om de dingen te doen die jij wilt.
2. Iedere situatie biedt jou een kans. Ik ben er inmiddels van overtuigd dat alles in je leven gebeurt om je wijsheid en inzicht bij te brengen en dat alles en iedereen je leermeester kan zijn.
3. Dus als jij om wat voor reden dan ook (noodzaak of ambitie) iets in je werk wilt veranderen, sta dan op.
Ontdek wat de verandering is die JIJ teweeg zou willen brengen.

Wil je meteen aan de slag? Dat kan! Nog een keer voor de zomer geef ik op donderdag 7 juli 2016 de training “word meester over jezelf”.
Het resultaat van deze training is dat jij inzicht krijgt hoe jij datgene kunt veranderen waar je misschien dagelijks last van hebt. Misschien ben jij, net als ik was, op zoek naar bezieling. Of wil je vaker nee durven zeggen of beter feedback kunnen geven. Wat het ook is waar je tegenaan loopt, het kan anders!

Wat de training jou concreet oplevert?
1. je durft jouw grenzen aan te geven;
2. je durft feedback te geven aan je baas, collega’s en klanten;
3. je weet wat je wilt èn wat je niet wilt in je carrière en durft te kiezen;
4. je ervaart balans in de situatie werk/privé;
5. je bent je bewust van je talent; dat is wie jij bent!

Jouw investering voor deze training is € 477,00 exclusief BTW (€ 577,17 inclusief BTW). Datgene dat je leert kun je de volgende dag meteen in de praktijk toepassen èn je hebt er de rest van je carrière (en leven) dagelijks plezier van.

Is deze training waar jij naar op zoek bent? Ben jij er klaar voor “to be the change you want to see in the world”? Meld je dan nu aan via training@meesterlijkcontact.nl. Of bel naar 06-12557140.

Meesterlijke groet,

 

Tamara

ST!R
Algemene voorwaarden