BLOG


Terug

Hoe ziet "juridisch geschoolde intuïtie" er uit anno 2017?

In het magazine Mr. stond in 2010 een mooi interview met mr. Herman Schoordijk. Een coryfee die lesgaf op de Universiteit van Tilburg. Een “opgewekte dwarsligger” werd hij genoemd.
Door JUVAT, de alumnivereniging van de Faculteit Rechtswetenschappen van de Universiteit van Tilburg, worden jaarlijks nog steeds lezingen georganiseerd die naar hem vernoemd zijn: de Prof. Herman Schoordijk Lezing.

Hoewel ik zelf geen les van hem heb gehad tijdens mijn studie Nederlands Recht, ken ik hem wel uit de verhalen. Van mijn vader. Hij heeft in de periode dat hij Nederlands recht studeerde (eind jaren ’60, begin jaren ’70) les gehad van Schoordijk. Als ik mijn vader nu vertel over de artikelen die ik geschreven heb over de T-shaped lawyer, de jurist die niet alleen kennis maar ook vaardigheden moet ontwikkelen, zegt hij: dat leerde ik destijds al.
Zoals Schoordijk het ook in het interview beschrijft (zoals hij het van zijn leermeester heeft geleerd): “omdat het recht een open systeem is, staat niets vast en staan alle waarheden op losse schroeven. Je vindt het ware recht door erover na te denken en te discussiëren en niet door anderen na te praten.‘ Toen mijn vader in de jaren ’70 studeerde, was het gebruikelijk dat je als rechtenstudent ook andere vakken volgde, bijvoorbeeld bij de Faculteit Psychologie, om je kennis en vaardigheden te verruimen. Om zaken vanuit verschillende invalshoeken te kunnen bekijken.

Of zoals mijn oud begeleider tijdens mijn student-stage Roland de Moor (ook genoemd in het interview) het beschreef: “Ik leerde van hem (Schoordijk) dan ook dat makkelijke oplossingen niet bestaan: blijf nadenken, kijk naar de feiten, laat je niet foppen door juridisch-technische foefjes. Het draait allemaal om ‘juridisch geschoolde intuïtie’.”

In 2015 mocht ik bij de Universiteit van Tilburg als gast een college bijwonen van Bart Prinsen (advocaat en docent ondernemingsrecht) en George  Smits (psycholoog). Zij bieden binnen de Universiteit een vernieuwend concept: ze laten rechtenstudenten niet alleen met een juridische, maar ook met een psychologische blik naar feiten en zaken en (mogelijke) conflicten kijken. Bart en George brengen daarmee de “juridisch geschoolde intuïtie” naar mijn idee een stapje verder.

Als ervaren jurist en coach weet ik inmiddels dat alleen kennis van de feiten niet voldoende is om je vak uit te kunnen oefenen. Maar ook dat blijven nadenken, je niet laten foppen door juridisch-technische foefjes, alleen niet voldoende is.

Naar mijn idee is de ontwikkeling van je “juridisch geschoolde intuïtie” niet voldoende om je rol als jurist uit te kunnen oefenen.
Ik zou daar heel graag aan toe willen voegen dat je als je jurist ook je eigen intuïtie moet volgen. Jouw onderbuikgevoel of hoe je het ook noemen wilt, is  essentieel in het contact met klanten/cliënten.

Soms ben je in gesprek met iemand en zie, hoor of weet je dat wat er gezegd wordt niet klopt. Los van de (juridische) inhoud speelt er iets dat niet boven tafel komt. Een emotie, gevoel, bij de klant/cliënt die niet wordt benoemd maar wel essentieel is in de situatie waar hij of zij mee zit en daarvoor bij jou komt.
Zolang deze emotie niet boven tafel komt kun je de meest fantastische juridische oplossingen bedenken, maar de vraag is of dit de ideale oplossing is voor het probleem van je klant of cliënt.

Ik begeleid mijn klanten in het ontwikkelen van deze niet juridisch geschoolde intuïtie. Ik leer ze (weer) te luisteren naar hun eigen gevoel. En ik leer ze dit (onderbuik)gevoel te benoemen èn in de praktijk te gebruiken. Ze ervaren hoe waardevol juist de informatie is die ze met hun zintuigen oppikken. Ze hebben alleen nooit geleerd om ook deze informatie te verwerken en te gebruiken in contact met klanten/cliënten. Door dit te ontwikkelen kunnen ze niet alleen hun kennis (feiten) maar ook hun vaardigheden (gevoel) kwijt in hun dagelijks werk. Op die manier gebruiken ze zowel hun ratio als hun intuïtie als professional.
Daarmee maken ze naar mijn idee als jurist HET verschil voor hun klanten/cliënten.

Ik zou het daarom zo willen verwoorden:

Je vindt het ware recht door erover na te denken, erover te discussiëren met anderen
èn door je eigen intuïtie en gevoel in zaken te ontdekken en te benoemen in het contact met jouw cliënt.” 

 

In het online programma “Word meester over jezelf”, dat je vindt via www.masteryourselfacademy.nl, staat deze visie centraal.
Dit programma heb ik speciaal ontwikkeld voor empathische professionals.
Mensen die in hun vak/de (zakelijke) dienstverlening het mensgerichte aspect missen.
Mensen die het gevoel hebben niet helemaal zichzelf te kunnen zijn.
Mensen die dagelijks worstelen met vragen als: ben ik wel goed genoeg?
Kan ik dit wel? Vind ik dit vak nog wel leuk? Wat vinden mijn collega’s en mijn baas van mij?

Ik geef je bruikbare en praktische tools en tips. Want ik weet dat je gevoel/intuitie gebruiken door juristen vaak als “zweverig” wordt ervaren.
Ik weet intussen beter. Een van mijn leermeesters zei ooit “er is niets zo zweverig als alleen maar je hoofd gebruiken”.
De rest van ons lijf hebben we toch niet voor niets?!
Kortom: mijn ervaring als jurist èn mijn levenservaring hebben ervoor gezorgd dat ik ook een “opgewekte dwarsligger” ben geworden ;-).

Meesterlijke groet,

Tamara

@Copyright Meesterlijk Contact

ST!R
Algemene voorwaarden