BLOG


Terug

There is more than meets the eye

Wat neem je waar in contact met anderen? We kennen allemaal de 5 zintuigen: horen, voelen, ruiken, proeven en zien. In mijn opleiding NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) heb ik hier mee leren werken en ervaren hoe belangrijk onze zintuigen zijn. Met deze zintuigen slaan we ervaringen op in ons brein. En, ze geven ons inzicht hoe een ander zijn of haar gedachten vormt. Zo helpen onze zintuigen – en de kennis uit NLP – ons om de ander beter te begrijpen.

Als je visueel bent ingesteld (ogen) dan zie jij bijvoorbeeld wat iemand uitstraalt aan non-verbale communicatie. En je kijkt hoe de ander reageert. Als iemand een bepaalde vraag aan jou stelt, vorm jij daar in je hoofd een bepaald beeld bij. Of je hebt er meteen een visie op.

Als je auditief sterk bent (oren), en dat je voorkeurszintuig is, hoor je in een gesprek vooral wat iemand zegt (in plaats van dat je gericht bent op wat je ziet). En, ben je waarschijnlijk ook heel goed in het waarnemen van datgene dat niet gezegd wordt. Vaak zijn mensen die auditief zijn ingesteld goede luisteraars en scherpzinnig: ze horen tussen de regels door.

In het boek ‘In 10 stappen Meesterlijk Contact‘ heb ik hier een hoofdstuk aan gewijd. In hoofdstuk 3 ‘neem je zintuigen serieus’, vertel ik de lezer hoe je je zintuigen vóór je kunt laten werken in gesprekken. Aan de hand van praktische voorbeelden en vertaling van zintuigen naar woorden, ontdek je hoe je met taal kunt spelen en hoe dat je helpt in communicatie met de ander.

Deze week zat ik in een training en kwam aan de orde dat de deelnemers vaak geen tijd hebben (of nemen) om boeken te lezen. Boeken luisteren doen ze juist des te meer. Tijdens het autorijden naar kantoor bijvoorbeeld, of naar klanten.

Dat bracht mij op het volgende idee. Hoe zou het zijn als ik mijn boek ‘In 10 stappen Meesterlijk Contact‘ ook in audio vorm beschikbaar zou stellen? Zou daar behoefte aan zijn?

Bijgaand de link naar de inleiding van het boek, en naar de uitleg over de 10 stappen die ik als audio heb opgenomen. Wil je ook hoofdstuk 1 ‘Check jezelf’ beluisteren en horen waar dat over gaat? Mail dan naar info@meesterlijkcontact.nl, dan stuur ik je gratis de link.

PS mocht je meer willen weten over het boek? De visueel ingestelden onder ons kunnen er hier meer over lezen ;-).

ST!R
Algemene voorwaarden